“Forests and Biodiversity: Too precious to lose” is dit jaar het thema van de internationale dag van het bos van de Verenigde Naties, die plaatsvond op 21 maart. De uitdagingen van de ontwikkeling van de biodiversiteit zijn nauw verbonden met het duurzaam bosbeheer. Zich inzetten voor bossen betekent zich inzetten voor diversiteit.
Het bos: een multifunctionele ruimte die biodiversiteit bevordert
Over de hele wereld herbergen bossen ongeveer 80% van de biodiversiteit op aarde. Voor bosbouwers is een sleutelrol weggelegd bij de ontwikkeling van biodiversiteit. Volgens Philippe de Wouters, directeur van de SRFB, “waarborgen bosbouwers, door hun bossen duurzaam te beheren en biodiversiteit te bevorderen, de gezondheid van de bosecosystemen en ondersteunen zij alle fundamentele functies van het bos: houtproductie, recreatie, waterfiltratie en koolstofopslag.
Hoe kan de bosbouwer zich inzetten voor de biodiversiteit in het bos?
- door de diversiteit van de habitats te bevorderen (diversiteit van de ecosystemen): ongelijkmatige bosbouw gunstig voor soorten die typisch zijn voor het bos (de bosanemoon, de zwarte specht, enz.) combineren met gelijkmatige bosbouw met kleine gekapte oppervlakten gunstig voor de ontwikkeling van soorten van open gebieden (de moerasparelmoervlinder, de gewone dophei, enz.) Hij kan ook gelaagde bosranden creëren of vijvers graven.
- door de diversiteit van de soorten te bevorderen: het diversifiëren van de boomsoorten is van essentieel belang voor de weerbaarheid van de bossen tegen gezondheidsproblemen en klimaatstress. Het is ook een manier om de herbergcapaciteit voor fauna en flora te vergroten.
- door de genetische diversiteit te bevorderen: door dezelfde boomsoorten te gebruiken van een verschillende herkomst, vergroot men de genetische diversiteit en daarmee ook het vermogen om zich aan te passen aan veranderingen in het milieu.
De meest veelbelovende soorten van morgen naar het bos brengen
In het licht van deze visie test het “Arboretums”-project, dat door de SRFB wordt gesteund, op nationale schaal verschillende nieuwe soorten en herkomstvariëteiten uit, in het kader van de aanpassing van de bossen aan de klimaatverandering. Deze soorten en herkomsten zijn afkomstig uit regio’s waar het huidige klimaat vergelijkbaar is met het klimaat dat in de komende decennia bij ons wordt verwacht. Doel is het genetisch materiaal van de bosbouwers voor toekomstige herbebossing uit te breiden en zo de duurzaamheid van de bossen en hun talrijke functies te garanderen.