Net als onze bossen in België zijn de bossen van de regio Grand Est ecosystemen die voortdurend evolueren. Tijdens de laatste ijstijden hebben ze grote veranderingen ondergaan. Ze zijn ook gevormd door menselijke activiteiten. Het grote verschil tussen deze klimaatschommelingen van het verleden en de huidige klimaatveranderingen is de snelheid van het proces, en dat heeft te maken met de activiteiten van de mens. De verschillende boomsoorten zullen waarschijnlijk niet de tijd krijgen om te migreren of zich aan deze veranderingen aan te passen en hout kunnen blijven produceren. Volgens de laatste klimaatvoorspellingen kunnen sommige soorten zelfs plaatselijk bedreigd worden over de loop van de levensduur van een boom.
In deze context is het project om nieuwe soorten uit te testen zinvol. Net als de ontwikkeling van de natuurlijke regeneratie en de aanpassing van de beheerspraktijken (dynamische bosbouw, vermenging van soorten, bodembehoud), is geassisteerde migratie van soorten en herkomsten een van de pistes die moeten worden verkend om de beheerders en eigenaars van morgen in staat te stellen een keuze te maken uit de meest aangepaste vernieuwingsopties voor de verschillende boscontexten.
Net als ons Arboretums-project past het project “Îlots d’Avenir” in een aanpak die erop gericht is de keuze van soorten in deze onzekere context zo veel mogelijk te diversifiëren. Het hoofddoel is nieuwe soorten uit te testen die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. Dit project wordt geleid door het Office National des Forêts (ONF). De partners zijn de CNPF, de vereniging van bosgemeenschappen en de SRFB als methodologische partner.
Meer informatie over dit project vind je in de nieuwsbrief van het ONF.