Veel van de 35 Trees for Future vrijwilligers waren op 19 september in Sevry (Beauraing) voor de traditionele “intercalibratiedag”.
Het doel van deze dag in het veld is om de vrijwilligers heel praktisch uit te leggen hoe ze de planten op de proefpercelen moeten meten. Wat moet je meten en hoe? Hoe kan de gezondheid van de boom worden beoordeeld? Wat zijn de potentiële problemen waar we op moeten letten? KBBM-experts Julie Losseau en Nicolas Dassonville, vergezeld door Olivier Noiret van het Observatoire Wallon de la Santé des Forêts (OWSF), lieten aan de hand van praktische voorbeelden en uitgerust met het juiste gereedschap zien hoe je je weg vindt op het perceel en hoe je het markeringsplan leest, hoe je waarnemingen doet en hoe je deze correct rapporteert op het waarnemingsblad, met behulp van de juiste symptoomcodes.
Voor de nieuwkomers waren deze paar uur midden in de aanplantingen een essentiële introductie, als aanvulling op een meer theoretische informatiedag die in juni werd georganiseerd in de KBBM-kantoren in Gembloux. Voor de meer ervaren vrijwilligers was deze dag een uitstekende gelegenheid om hun kennis op te frissen en zich bewust te worden van de mogelijke problemen in dit bijzonder natte jaar 2024.
Iedereen kon elkaar leren kennen in het bos en jonge aanplantingen van 1 en 2 jaar oud ontdekken, waar de evolutie van verschillende testsoorten werd geobserveerd: Arizona cipres, boomhazelaar, Donzige eik, Hongaarse eik, Himalayaceder, Atlasceder, Corsicaanse els en Griekse zilverspar.
Onze vrijwilligers zijn er nu klaar voor en gaan in tweetallen aan de slag met de nieuwe meetcampagne in de 204 Trees for Future-percelen.
Goed werk en veel plezier!